Rotterdams Natuurkundig Genootschap

Lezing: hoe bacteriën omgaan met het leven in een stressvolle wereld

2022-11-15 bijeenkomst RNG Prof. D. Rozen

De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op dinsdagavond 15 november 2022.

De lezing vindt plaats in het Erasmiaans Gymnasium, Wytemaweg 25 in Rotterdam en vangt aan om 19.30u. De lezing vindt plaats in het Engels.

Uiteraard geldt helaas nog steeds een voorbehoud met betrekking tot eventuele maatregelen in verband met het coronavirus. Dat kan inhouden dat de lezing moet worden uitgesteld. Volgens de maatregelen die heden (7-11-2022) gelden kan de lezing echter doorgang vinden.

How bacteria deal with life in a stressful world

Over de spreker: Prof. Daniel Rozen PhD is opgeleid aan de Colorado State University en Michigaan State University. Sinds 2018 is hij Associate Professor of Evolutionary Biology aan de Faculty of Natural Sciences / Institute of Biology / Leiden University. Binnen deze groep is hij co-themaleider van het instituut.

Samenvatting

Hoe bacteriën omgaan met het leven in een stressvolle wereld

Bacteriën zijn de meest voorkomende organismen op Aarde. Maar het leven kan voor deze kleine schepselen moeilijk zijn. In mijn lezing zal ik een aantal evolutionaire en ecologische instrumenten toelichten die bacteriën gebruiken om de uitdagingen die zij ondervinden het hoofd te bieden. In het bijzonder zal ik ingaan op een bijzonder belangrijke groep bacteriën, genaamd Streptomyces, die bekend staan als meest vruchtbare natuurlijke medicijnproducenten.

De lezing vindt plaats in het Engels.

Spreker:
Datum: 15-11-2022
Tijd: