Rotterdams Natuurkundig Genootschap

Lezing: Vaatwastabletten voor schone, vetvrije vaten

2018-02 Uitnodiging RNG Vaatwastabletten

Hart- en vaatziekten als gevolg van atherosclerose zijn één van de belangrijkste doodsoorzaken in de Westerse wereld. Atherosclerose ontwikkelt zich doordat cholesterol in de bloedvatwand doordringt en daar wordt opgeruimd door de opruimcellen van ons lichaam. Als gevolg hiervan ontstaat een vettige aanslag, ofwel atherosclerotische plaque, in het bloedvat (zie foto, gekleurd met Masson’s trichrome).

Van Eck plaque

De vorming van atherosclerotische plaques is een uiterst langzaam proces dat reeds op jonge leeftijd start. Een patiënt komt echter vaak pas bij de huisarts of in het ziekenhuis als de ziekte reeds in een vergevorderd stadium is. De huidige geneesmiddelen vertragen het ziekteproces, maar zijn niet, of in beperkte mate, in staat de reeds ontwikkelde atherosclerotische plaques te laten verdwijnen. Van Eck zal in haar lezing vertellen over hoe atherosclerotische plaques zich ontwikkelen en over haar zoektocht naar “vaatwastabletten”, die als het ware de bloedvaten weer volledig schoon kunnen wassen door verwijdering van de vettige aanslag.

 Over Prof. Dr. Miranda van Eck (Universiteit van Leiden)

Van Eck studeerde Bio‐Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Na haar afstuderen in 1994 behaalde ze haar doctoraat aan de Universiteit Leiden in 1999 op het gebruik van de beenmergtransplantatie techniek als een nieuwe strategie om de rol van macrofaag genen in lipoproteïne metabolisme en atherosclerose te bestuderen. Haar huidige onderzoek is gericht op de identificatie van nieuwe therapeutische targets voor de behandeling van hart‐ en vaatziekten, in het bijzonder regressie van atherosclerose. Van Eck is (mede) auteur van ruim 120 publicaties in belangrijke internationale peer‐reviewed wetenschappelijke tijdschriften en 4 hoofdstukken van boeken over Atherosclerose. Zij heeft succesvolle onderzoekssubsidies verkregen, waaronder zeer concurrerende VIDI (2005) en Vici (2013) Vernieuwingsimpuls subsidies van NWO. Van Eck heeft diverse prestigieuze onderscheidingen ontvangen, waaronder de Galenus Research Prize voor innovatief farmaceutisch onderzoek in Nederland en twee keer een prijs van de International HDL Research Award Programma voor uitstekende onderzoekers op het gebied van HDL biologie. Bovendien wordt Van Eck sinds 2008, erkend als een Established Investigator door Nederlandse Hartstichting. Ze is associate editor van de redactie van het vaktijdschrift en “Atherosclerosis” en lid van de redactie van “Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology”.

De volgende lezingen vinden plaats op 27 maart (Dr. Mihai Netea over Micro-organismen en ons afweersysteem) en op 17 april (Prof. Rots over Constructief onderzoek naar aardbevingsschade, o.a. in Groningen).

 

Spreker:
Datum: 20-02-2018
Tijd: