Analyse van individuele genetische en omgevingsfactoren voor gepersonaliseerde behandeling van ziekten
Geachte leden van en belangstellenden bij het Rotterdams Natuurkundig Genootschap,
De laatste bijeenkomst van seizoen 2024 – 2025 vindt plaats op dinsdagavond 8 april 2025. De lezing wordt gehouden door Prof. J. van Meurs (EUR / EMC).
De lezing vindt plaats in het Erasmiaans Gymnasium, Wytemaweg 25 in Rotterdam en vangt aan om 19.30u.
Analyse van individuele genetische en omgevingsfactoren voor gepersonaliseerde behandeling van ziekten
Ieder van ons is uniek, omdat we allemaal verschillende genetische eigenschappen hebben en aan diverse omgevingen worden blootgesteld. Dit betekent dat ons individuele risico op het ontwikkelen van ziekten, zoals dementie of artrose, evenals de ernst van deze aandoeningen en onze reactie op behandelingen, sterk kunnen variëren. Deze diversiteit ontstaat door een complexe wisselwerking tussen genetische en omgevingsfactoren. Voor optimale ziektepreventie en -behandeling is een diepgaand begrip van deze biologische interacties essentieel. Om dit goed te kunnen bestuderen zijn modelsystemen essentieel die de eigenschappen van het individu goed representeren.
Na een uitleg over hoe erfelijkheid een rol speelt bij veelvoorkomende volksziekten zoals dementie, artrose en hart- en vaatziekten, wordt ingegaan op de enorme kennisvooruitgang die de afgelopen decennia op dit gebied is geboekt. Prof. Van Meurs zal vervolgens toelichten welke praktische toepassingen deze kennis biedt. Hoe kunnen we deze inzichten benutten in de gezondheidszorg? En welke stappen zijn nodig om dit te realiseren?
Tot slot zal de spreker toelichten hoe geavanceerde technologieën worden gebruikt om celkweeksystemen te ontwikkelen die de genetische eigenschappen van een individu nabootsen in een laboratoriumomgeving. Deze systemen maken het mogelijk om gepersonaliseerde behandelingen te testen en toe te passen voor diverse ziekten.
Over de spreker:
Professor Joyce van Meurs is hoogleraar Populatie Genomics aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Momenteel leidt ze een onderzoeksgroep die populatiegenomica van biologische veroudering bestudeert. Haar werk combineert verschillende moleculaire niveaus om ziektemechanismen te begrijpen en te voorspellen. Recent onderzoek richt zich op het implementeren van genetische en genomische bevindingen in de klinische praktijk. Naast haar onderzoeksactiviteiten leidt prof. Van Meurs de Genomics Core Faciliteit van het Erasmus MC, een van Europa’s grootste high-throughput genomics faciliteiten, welke onderzoekers ondersteunt van meer dan 400 verschillende onderzoeksgroepen wereldwijd.
Spreker: Professor Joyce van Meurs (EUR/EMC)
Datum: 08-04-2025
Tijd: 19:30
Vernieuwing van infrastructuren
2025-03-18 bijeenkomst RNG Prof. M. Hertogh TUD Vernieuwing van infrastructuren
De volgende bijeenkomst in 2025 vindt plaats op dinsdagavond 18 maart. De lezing wordt gehouden door Prof.dr.ir. M.J.C.M. Hertogh (TU Delft Civil Engineering & Geosciences, Integral Design & Management).
De lezing vindt plaats in het Erasmiaans Gymnasium, Wytemaweg 25 in Rotterdam en vangt aan om 19.30u.
Het onderwerp is Vernieuwing van infrastructuren.
Nadere informatie over het onderwerp en de spreker vindt u in de bijlage.
Spreker: Prof.dr.ir. M.J.C.M. Hertogh (TU Delft)
Datum: 18-03-2025
Tijd: 19:30
Bouwen in hout voor woningbouw en bedrijfshuisvesting
2025-02-18 bijeenkomst RNG Drs. Thijs Croon Bouwen in hout voor woningbouw en bedrijfshuisvesting
De bouwindustrie is een grote vervuiler op gebied van CO2 uitstoot. Door minder in beton te bouwen en meer met biobased materialen, verlagen we de uitstoot. Thijs Croon werkte van 2017-2022 aan het ontwerp en de realisatie van de hoogste houten woontoren van NL, genaamd HAUT. Dit hout-hybride gebouw van 70 meter hoog staat aan de Amstel in Amsterdam en het project won onder andere de Nationale Houtbouwprijs 2022. Een goed voorbeeld om aan de hand daarvan aspecten van de toepassing van hout als bouwmateriaal in grote bouwprojecten te bespreken.
Over de spreker:
Drs. Thijs Croon is opgeleid als econoom en heeft meer dan twintig jaar ervaring in ontwikkeling, renovatie en realisatie van grote bouwprojecten, zowel voor bedrijven als voor woningbouw. Zijn expertise betreft onder andere de verduurzaming van de bouw(-projecten).
Spreker: Drs. Thijs CroonDatum: 18-02-2025
Tijd: 19:30
Kunnen wolken de opwarming van de aarde terugdringen?
Nu de klimaatverandering doorzet en de aarde steeds meer opwarmt, rijst de vraag wat we kunnen doen als de temperatuur op aarde te hoog wordt. Kunnen we de aarde nog af laten koelen? Ja, dat kan. Met solar radiation management kunnen we ervoor zorgen dat er minder zonlicht op aarde komt. Hierdoor koelt de aarde af. Een potentiële methode hiervoor is marine cloud brightening: het modificeren van wolken door toevoeging van aerosolen met als doel om de wolken meer zonlicht te laten weerkaatsen. In theorie kan het werken, al zijn er ook risico’s aan verbonden: lokale regenpatronen kunnen bijvoorbeeld veranderen.
Is het de oplossing voor klimaatverandering? Of zijn de risico’s te groot en moeten we er niet aan beginnen?
Over de spreker:
Prof. Herman Russchenberg is hoogleraar atmosfeeronderzoek aan de Technische Universiteit Delft, directeur van het TU Delft Climate Institute en coördinator van het nationale Ruisdael Observatorium. Hij doet onderzoek naar de rol van wolken en neerslag in het klimaatsysteem.
Spreker: Prof. Herman Russchenberg (Technische Universiteit Delft)Datum: 21-01-2025
Tijd: 19:30